Årsmelding 2023
6 Oppvekst og kultur
Tabellen viser økonomisk oversikt over de ulike avdelingen. Regnskap opp mot budsjett, og endret budsjett for 2023, samt forbruk i prosent og regnskap for 2022.Økonomi
Regnskapet for oppvekst sentralt (ansvar 200) viser et forbruk på 116 %. Merforbruket er i hovedsak knyttet til tjenester som PPT (pedagogisk psykologisk tjeneste, som Bjerkreim kjøper av Egersund kommune), lærlingeordning, spesialskyss og spesiell tilrettelegging i skole og barnehage. Spesiell tilrettelegging kan skyldes tilflytting eller sakkyndig vurdering med tilhørende vedtak som gjøres i løpet av året.
Foresatte som velger barnehageplass i annen kommune utløste store refusjonsbeløp for Bjerkreim kommune. Foresatte har rett til å velge barnehageplass i annen kommune, noe som ofte handler om praktiske årsaker som boforhold og jobb. Hjemkommunen må i slike tilfeller dekke kostnadene til barnehageplass, etter gjeldende statlige satser. For 2023 utgjør dette ca. kr 800 000.
Utfordringer
Barnehage og skole er et omfattende og bredt fagområde, der det stilles store krav til kompetanse og oppfølging fra kommunenivået. Det er utfordrende å levere tjenester av god nok kvalitet når bemanningen sentralt er på et minimumsnivå. Kommunen skal også være en del av et større interkommunalt samarbeid, både innenfor barnehage, skole og kultur.
Det er forventninger om at kommunen stiller på ulike samarbeidsarenaer mellom kommuner og på samlinger med Statsforvalteren i Rogaland. Dette lar seg i praksis ikke gjennomføre med nåværende administrasjonsressurs til skole/barnehage/kultur. Ansatte i oppvekst-sektoren innen kultur og folkehelse/frivillighetsarbeid kan ikke omdisponeres til arbeid med skole og barnehage. Det kreves formell kompetanse og erfaring fra skole/barnehage for å kunne løse oppgaver innen disse tjenesteområdene. Fra høsten 2024 økes rådgiverstillingen i oppvekst fra 30 til 50 %. Da vil administrasjonsressursen sentralt i oppvekst være på 150 % (kommunalsjef + rådgiver).
6.1 Skole
Økonomi
Vikeså skule har et overforbruk på 12 % i 2023. Overforbruk er knyttet til lønn og innkjøp av varer. Lønnsutgiftene har vært varslet om gjennom tertialrapporter siden høsten 2022, da skolen mottok mange nye elever med store behov, både fra Ukraina og fra nabokommuner. Skolen har måtte bemanne opp for å dekke inn behovene til disse elevene, og fortsatt sørge for et godt skolemiljø for alle elever. En kan også nevne at skolen har hatt inne Møllehagen for rådgivning gjennom 2023, og hatt et tett samarbeid med PPT for å drive mest mulig hensiktsmessig med tanke på ressursbruk.
Bjerkreim skule har et overforbruk på 1,6 % av budsjetterte midler i 2023. Overforbruket skyldes i hovedsak lønnsmidler. Vi har måttet bemanne opp for å kunne gi særskilt norskopplæring og god oppfølging i klassene for elevene fra Ukraina.
På SFO er også overforbruket på begge skoler knyttet til lønnsutgifter og økte utgifter til matvarer. Gratis SFO for 1. og 2.trinn har ført til en dobling av elever som bruker ordningen. Dette er gledelig, men fører til behov for oppbemanning og økte utgifter til lønn. Foreldreundersøkelsen på SFO viser at foresatte er særdeles godt fornøyd med tilbudet slik det er nå.
Prisøkning på matvarer, lisenser og andre varer har økt kraftig i 2023, noe som viser igjen i våre regnskap.
Drift gjennom året
Kvalitet og kompetanse
Alle målområdene forutsetter både intern og ekstern, formell og uformell kompetanseheving. Dette ivaretar vi gjennom bruk av ukentlig «fellestid», eksterne kurs, samarbeid i nettverk, og ved at lærere videreutdanner seg gjennom «kompetanse for kvalitet».
I 2023 har vi hatt søkelys på å gjennomgå kompetansepakke fra UDIR knyttet til trygt og godt skolemiljø. I tillegg har vi arbeidet med fagplaner for mer praktisk og variert undervisning og oppgradert maler for hjem-skole-samarbeid. Dette har ført til et ytterligere oppsving på foreldreundersøkelsen.
Effektivitet og utvikling
Personalet prøver ut, utveksler erfaring med, og evaluerer bruk av apper, tillegg og andre nettbaserte fagressurser brukt i undervisninga si som elevene får bruke i læringsarbeidet sitt. Siste nye er hvordan skolen skal forholde seg til kunstig intelligens, og anvende dette som en læringsressurs. Dette forutsetter investering i digitale tilganger og lisenser. Noe som er blitt prioritert.
Alle elever har en til en-dekning med chromebook med tilhørende lisenser.
Felles prosedyrer og rutiner
Skolene har innarbeidet dokumentsamlinger over interne rutiner og satt disse i sammenheng med det kommunale kvalitetssystemet. Vi har jevnlig søkelys på kollektive ferdigheter og klasseledelse.
Skolene fortsetter utviklingsarbeid knyttet til kunnskapsløftet 2020. Skolene er i ulike nettverk i DEKOM (Desentralisert kompetanseheving – statlig ordning), og har derfor noe ulik tilnærmingsmåte til arbeid med nye planer. Vi samkjører planer internt i kommunen for å lære av hverandres “best practices” og ha en mest mulig felles praksis.
Effektiv målstyring
Skolene er opptatt av å bruke resultater fra kartleggingsprøver, nasjonale prøver og eksamen for å øke elevens læringsutbytte ytterligere. Vi har et økt oppmerksomhet på samarbeid mellom skolene administrativt for å utnytte ressursene våre best mulig.
God organisasjonskultur
Med bakgrunn i fokusuker, medarbeidersamtaler, brukerundersøkelser og evalueringer arbeider vi med å styrke et trygt, inkluderende, åpent, motiverende og utfordrende arbeidsmiljø, der vi har en kollektiv forståelse for profesjonalitet knyttet til oppdraget vårt.
Begge skoler har tydelige visjoner som gjennomsyrer vår praksis, og som er med på å lage skoler vi er stolte av å drive.
6.2 Barnehage
Økonomi
Røysekatten barnehage har et budsjett i balanse i 2023. Vi har i 2023 brukt mer på lønn enn estimert. Dette skyldes primært løpende opptak av barn gjennom året. Vi har gjennom året tatt inn flere barn i barnehagen. Dette utløser behov for flere ansatte. Noe av disse utgiftene dekkes opp av større brukerbetalinger på grunn av flere barn, resten er dekket av ordinært budsjett.
Drift gjennom året
Kvalitet og kompetanse
Barnehagen har gjennom året deltatt ReKomp-samlinger (Regional kompetanseheving – statlig ordning) i samarbeid med Hå kommune. Vi har to sertifiserte pedagoger innenfor CLASS (observasjonssystem for kvalitetsutvikling spesielt på relasjon mellom barn og voksne). Vi arbeider med fokusområdene språkutvikling, lek og sang/musikk. Her har vi kompetanseheving gjennom både intern undervisning og eksterne foredrag, - eksempelvis gjennom konseptet «Syngende barnehager». Barnehagen er delaktig i et forskningsprosjekt i samarbeid med Universitetet Stavanger. SELMA; samspill, engasjement, livsglede og mestring.
Teknologiske løsninger/ effektivitet og utvikling
Vi har får stadig flere gode og oppdaterte lisensbaserte løsninger som gjør planlegging og dokumentering bedre og mer effektiv.
Visma-appen er godt tatt i bruk hos alle brukere. Dette er med på å forenkle dokumentasjon av barnehagens arbeid.
Effektiv målstyring
Vi har gjennomført foreldreundersøkelsen, med gjennomgående gode resultater (4,6 av 5). Vi hadde dette året lavere svarprosent enn tidligere år. Uvisst hva dette skyldes. Vi ser fremdeles på tidlig innsats med nødvendige tiltak for alle barn.
God organisasjonsstruktur
10-faktorundersøkelsen blant ansatte ligger jevnt over høyt. Vi arbeider aktivt med å skape et åpent og trygt arbeidsmiljø.
6.3 Kulturavdelingen
Økonomi
Budsjett og regnskap er i balanse.
En del «småutgifter» innen de ulike tjenesteområdene har økt i kostnad, for eksempel honorar og reise til innleide artister, dyrere trykking av Bjerkreimsnytt osv. I år har dette balansert med litt mindreforbruk på enkelte andre områder.
Drift gjennom året
Det har vært mange kjekke arrangementer i 2023, og vi legger vekt på at arrangementer skal nå flest mulig ulike grupper i kommunen, både ved store fellesarrangementer, som 17.-maifeiring og kulturdag, men også ved oppsøkende arrangementer for skoler, barnehager og på omsorgssenteret.
En målsetning er å få til flere arrangementer som treffer spesielt ungdom mellom ca. 13 – 20 år. Her kan det framheves en konsert under Dalane Kulturfestival på Vikeså Ungdomsskole med rapperen Izabell, og en konsert arrangert på torget i Egersund rettet spesielt mot ungdom. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom ungdomsrådene i Bjerkreim, Egersund og Sokndal.
Tommy Ellingsen
Det er hyggelig å se at aktiviteten tar seg opp igjen på de store fellesarrangementene etter pandemien. Både 17.-maifeiring og kulturdagen med Tønes som trekkplaster var svært godt besøkt.
Vil også framheve viktigheten for kulturavdelingen av å ha et tett og godt samarbeid med de andre kulturkontorene i Dalane. Dette er et viktig faglig nettverk når rådgiver kultur er alene på sitt fagfelt. Det kan også gi «stordriftsfordeler» for eksempel ved innleie av artister. Samarbeidet om Dalane Kulturfestival annethvert år fungerer på mange måter som «limet» mellom kommunene. Mange av arrangementene på Dalane Kulturfestival 2023 var også svært godt besøkt.
Spesielle utfordringer i året
Det jobbes kontinuerlig for best og mest mulig samarbeid og arbeidsfordeling mellom avdelingene, særlig innen områdene turisme og reiseliv og naturforvaltning og friluftsliv. Ofte er både landbruk, teknisk og oppvekst- og kulturavdelingen involvert med hver sine deloppgaver. Det kan være utfordrende å holde oversikt i fordelingen av arbeidsoppgaver.
6.4 Kulturskolen
Økonomi
Regnskap for 2023 viser et forbruk på 2 837 000, mot budsjettert 2 649 000, altså en sprekk på 188 000. Årsakene til dette er primært høyere fastlønn enn budsjettert.
Drift gjennom året
Vårsemesteret ble ledet av rektor Arne Bjerkreim og kulminerte i en jubileumsforestilling for kulturskolens 50 år lange eksistens i Bjerkreim.
Arne gikk i pensjon i slutten av juni, og Glenn Paulsen overtok som rektor fra 1.august. Ny rektor har forsøkt å sette sitt preg på driften. Dette har kommet til uttrykk gjennom et fysisk og digitalt rydde- og struktureringsprosjekt, interne elevkonserter og månedlige lærermøter. Kulturskolens ansatte bruker nå Teams for å dele sentrale filer med hverandre. Ny rektor har vært opptatt av å lage et godt samarbeidsmiljø for lærerne. Vår nye rektor har tatt initiativ til og opprettet nettverksmøter for kulturskolerektorene i Dalane, det første gikk av stabelen i Bjerkreim 8. desember.
Vi ønsker at kulturskolen skal være et ressurssenter, i første omgang for kommunens barn og unge, hvor man kan oppleve glede, mestring og fellesskap. Når vi har tid og kapasitet vil vi gjerne bidra med vår kompetanse til andre målgrupper og virksomheter i kommunen. Vi ønsker å være en synlig aktør og har bidratt på følgende arrangementer:
- Bjerkreimsmarken 22. september
- elevkonserter 2. – 6.oktober
- FN-dagen 24. oktober
- besøkskonserter på Omsorgssenteret 20 – 24. november
- julegrantenning 1. desember
- Kulturdagen 3. desember
- julekonserter 4. – 8. desember
- kommunestyrets julekonsert 12.desember
Pr. 1. desember 2023 hadde kulturskolen 151 elevplasser. Fordelingen var: kunstgruppe 27, dans 40, musikkgrupper 18, teater 4, instrumentelever 62. Kulturskolen har hatt en del utskiftninger i staben fra vår- til høstsesong hvor det ble nødvendig å bruke årsvikariater for å kunne være bemannet til sesongstart i august.
Den nye staben har bestått av både erfarne lærere og friskt blod som er samvittighetsfulle og trives i hverandres selskap. Vi bør vurdere hvor mange elevplasser kulturskolen skal ha i den nærmeste fremtiden, slik at vi kan få på plass en fast ansatt stab i tilsvarende størrelse fra august 2024.
Spesielle utfordringer i året
Alle former for samarbeid, nyskaping og utvikling har vært utfordrende. Lærerne jobber i små stillinger og de fleste bare har én ukedag i vår kulturskole. Vi må jobbe for å øke stillinger slik at flere i staben får mulighet til å bidra mer utover sin ukentlige undervisning. Kulturskolen har et allsidig tilbud innen musikk, dans, teater og kunstopplæring, men det er gjennom prosjektarbeid at vi virkelig kan være synlige utad og bidra på ulike måter i kommunen og i regionen.
Det er svært vanskelig å skaffe vikarer ved plutselige forfall blant lærere til den ukentlige undervisningen, et problem som også de store kulturskolene i Rogaland sliter med.
Musikkgruppene ble fra 1. august kun undervist i kulturbanken. Tidligere har tilbudet også vært på Bjerkreim skule, men ressursbruken til pakking, rigging og transport er ikke forsvarlig. Det bryter dessuten med tanken om å ha et felles miljø for elever og lærere i kulturbanken.
6.5 Bibliotek
Økonomi
Budsjettet for 2023 er i balanse.
Drift gjennom året
Biblioteket har faste lesestunder hver uke med grupper fra barnehagene. Noen klasser fra
mellomtrinnet har fått høre presentasjon og utdrag fra nye og ikke fullt så nye bøker på noen av bibliotekbesøkene sine. Biblioteket arrangerte også et forfatterbesøk til noen klasser på skolene. Utstillinger med bøker om ulike aktuelle tema byttes ut med jevne mellomrom. Det jobbes stadig med samlingsutvikling, for å holde boksamlingen oppdatert.
Spesielle utfordringer i året
En ansatt gjennom mange år gikk av med pensjon, og biblioteket fikk en ny fast ansatt om våren. I høst fikk biblioteket, sammen med de fleste bibliotek i Rogaland, nye nettsider. Disse er utformet spesielt for bibliotek, og er lette å oppdatere med informasjon som er felles for mange bibliotek. Magasinet (bibliotekets lager) har vært gjennom en omfattende ryddesjau, noe som gir et godt grunnlag for rydding i hyllene i bibliotekrommet og videre samlingsutvikling.
6.6 Folkehelse
I Bjerkreim er folkehelsen god og levealderen høy. Innbyggerne i Bjerkreim har gode levekår med høy inntekt og gode boforhold. Bjerkreim ligger over gjennomsnittet på flere indikatorer på folkehelse sammenlignet med de andre Dalane-kommunene, Rogaland fylke og landet som helhet.
Folkehelseinstituttet (FHI) utgir årlige folkehelseprofiler som viser oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som påvirker denne. I folkehelseprofilen sammenliknes nøkkeltall for kommunene med fylket og landet som helhet. I 2023 var temaet «bomiljø», som gjenspeiles i de 34 utvalgte indikatorene. Bjerkreim kommune ligger signifikant bedre an enn landet som helhet på 9 av 34 indikatorer, mens vi ligger signifikant dårligere an enn landet som helhet på 2 av 34 indikatorer.
Utvidet statistikk fra Kommunehelsas statistikkbank viser at det er spesielt tre indikatorer hvor Bjerkreim kommune skiller seg positivt ut:
- Få personer mellom 0-17 år som bor trangt (7 % i Bjerkreim vs. 18,3 % i Norge)
- Få personer over 45 år som bor alene (17 % i Bjerkreim vs. 27 % i Norge)
- Få ungdommer som er lite fysisk aktive (7 % i Bjerkreim vs. 14 % i Norge)
Samtidig viser statistikk at Bjerkreim kommune skiller seg negativt ut på følgende indikatorer:
- Høy forekomst av overvekt og fedme (BMI over 25)
- 17-åringer med overvekt og fedme (30 % i Bjerkreim vs. 22 % i Norge)
- Gravide med overvekt og fedme (45 % i Bjerkreim vs. 39 % i Norge)
- Høy forekomst av muskel- og skjelettplager
- Kvinner og menn mellom 0-74 år (38 % i Bjerkreim vs. 31 % i Norge)
- Kvinner over 45 år (54 % i Bjerkreim vs. 47 % i Norge)
- Få ungdommer som er fornøyd med kollektivtilbudet (23 % i Bjerkreim vs. 66 % i Norge)
I 2023 ble det igangsatt og gjennomført flere folkehelsetiltak med hensikt å forebygge og redusere forekomsten av muskel- og skjelettplager og overvekt og fedme. I 2023 ble det brukt 262 978 kr i folkehelsemidler, hvorav 107 000 kr var tilskudd fra Rogaland fylkeskommune gjennom partnerskap for folkehelse, 107 000 kr var Bjerkreim kommunes egenandel og de resterende 48 978 kr var restmidler fra tidligere år. Det ble i tillegg utdelt 64 000 kr i fritidsstøtte til familier med økonomiske utfordringer, for å utjevne sosiale helseforskjeller.